ANNONS

Betala mer för att vara otrevlig?

/

Jag fick upp en nyhet som jag stannade upp lite för – där ett café tar olika priser beroende på hur man gör sin beställning och bemöter servicepersonalen. Är du inte trevlig utan bara rakt på sak blir det dyrare än om du är hövlig och hälsar.

Vad tycker ni – trams eller fiffigt?


7CBFE90D-9F58-4A8D-AD08-C93C492A7F0C

Jag tycker det här är ett bra och smart initiativ, främst för att folk att reflektera över sitt egna beteende och hur man bemöter folk man kommer i kontakt med. Tror ni man kan införa något liknande på sociala medier? Om man är trevlig får man läsa gratis, om man är taskig kostar det extra 😂

Jag funderade själv på mitt egna agerande; jag tror jag för det mesta är trevlig? På caféer och liknande känns det naturligt att inleda med ett hej eller god morgon  innan beställningen läggs. Inte något överdrivet med ren sådär hälsingsfras. I matbutiken kanske det blir en nick eller om ens det nu när det så ofta är självscanning och utcheckning? Men vid första eftertanke så tycker jag ändå att jag oftast har ”den vanliga hyfsen” i mig.

Sen har jag väl mina dagar också där allt gått fel, vädret är skit och jag har bråttom. Då kanske jag inte framstår som så trevlig och missar människan som står framför mig där jag bara vill ha min kaffe och fortsätta vidare.

För det är ju nästan alltid en människa man möter (även om man kan självscanna) i alla stopp under dagen och den människan behöver också bli sedd och behandlad som just en människa. Jag läste något förut om en journalist som testat att vara cykelbud för foodora och hur det han tyckte var jobbigast var inte att cykla, vädret eller liksom något praktiskt kring jobbet utan en känsla av att inte längre synas och ses på som människa. Att inte få ögonkontakt och att bli bara en rosa uniform som kom med mat. Visst, att någon gång ibland träffa någon som inte hälsar är väl ingen fara men jag undrar vad det gör med en person att ständigt känna sig ”osedd”? Finns det någon av mina läsare som jobbar med liknande och som upplever att folk inte ser dig som en person utan bara en uniform? Hur dealar du med det?

I min märg ligger det att söka ögonkontakt och att tacka för saker och ting. Jag tänker att det är sånt som kommer hemifrån och är noga med att barnen ska tacka för saker och ting och att bete sig schysst mot sina medmänniskor – oavsett om man har en bra dag eller inte. Men jag tror inte man missar att säga hej eller tack för att man är otrevlig i vardagen utan kanske främst för att vi är ständigt stressade eller ständigt uppkopplade mot något annat – med ett samtal i hörlurarna eller en podd, med ett Mail som ska svaras på just nu eller ett scroll på IG som gör att man kommer av sig i den verkliga kontakten.

Såna här skyltar med olika prissättningar kanske inte löser grundproblemet men kanske får en att stanna upp och tänka över sitt agerande i vardagen lite. Eftertanke är alltid värdefullt!

092A501F-4917-4FE9-BC59-E183BB9C2789

Det kostar ingenting att vara trevlig – ibland kan man tvärtom tjäna på det!

9
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00