ANNONS
Integritet på Tailsweep

Känns det inte fel att göra samarbeten om julklappar?

/

Jag har ett tacksamt samarbete med en sajt som säljer leksaker och andra barnartiklar och för nedslaget fokuserar vi på julklappar. Tacksamt i att det både är högst aktuellt för egen del och för att det är något som jag känner landar rätt i min målgrupp – för en stor del av mina läsare är just föräldrar med barn i liknande åldrar som mina barn. Jag har även fått frågor om jag har något tips på julklappar privat från läsare via DM’s. Att då kunna göra ett samarbete som ringar in just detta tycker jag passar utmärkt. Men jag har också fått frågan om det inte känns fel att göra samarbeten med barnens julklappar. Jag svarade bland kommentarerna på just den frågan men tänkte resonera lite kring det hela.

Jag gör samarbeten med matkassar och då äter vi i familjen upp maten. Jag gör samarbeten med klädföretag och då har jag på mig kläderna. Jag gör samarbeten med det ena och det andra och det som är en gemensam nämnare är att det jag gör reklam för är saker jag tycker om och använder mig av, eller nya saker jag inte testas men lockas av. För mig skulle det kännas konstigare att som influencer ”bara” vara en ren reklamyta som visar upp saker och pratar om d0m utifrån mig som person och sen när samarbetet är klart packar ihop allt och skickar iväg? För mig handlar mina samarbeten om att ha mig själv som avsändare och att kunna stå för vad jag tipsar om. Jag vill att det ska vara samarbeten som känns äkta för mig och som passar min målgrupp, alltså dom som följer mig.

Jag förstår faktiskt inte frågan om det inte känns ”fel” att göra ett samarbete när det handlar om barnens julklappar.

Är det något extra heligt med julklappar som förstörs om man som förälder inte står i butiken och vecklar upp plånboken?

Vissa föräldrar ägnar enormt mycket tid åt att köpa välplanerade gåvor, andra föräldrar rusar in i en leksaksaffär dagen innan julafton och rycker åt sig något, andra klickar hem online och kryssar i att dom ska levereras inslagna, vissa föräldrar väljer bort julklappar helt och hållet. Blir ett barn mindre glad för en julklapp som köptes dagen innan julafton som en som köptes 1 månad innan? Det tror jag inte. Blir ett barn mindre glad för en julklapp som har varit en del i ett samarbete än en julklapp som köpts utanför samarbetet? Det tror jag inte heller. I grund och botten är det ju samma sak som att gå och köpa julklappar för lönen jag tar ut i och med att jag gör samarbetet som ett jobb. Det är inget som bara blir skickat till mig och jag ger för att ”det kan väl duga som julklapp” utan det är mina genuina val av julklappar. Dessutom med en rabattkod som ger mina följare chansen till ett lite billigare slutpris på klapparna (som man kan välja helt andra än mina val såklart). Det är ett samarbete jag känner att jag kan stå bakom helt och fullt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with av4 preset

Copyright 2019. All rights reserved.

Tidigare har barnen nästan alltid varit med i samarbetena som rör barnsaker rent fysiskt. Men med stigande åldrar och att dom är i skolan om dagarna blir det inte att dom får hänga med på samma sätt längre. Samarbetena kan röra saker som dom får eller använder men det är inte självklart att dom är med på bild. Ibland kan det ske när dom varit hemma för dagen och själva vill vara med men det är inget som det räknas med.

För mig känns det som en tankevurpa att jag av något principsjäl skulle göra ett samarbete som handlar om presenter till barn och sen istället för att använda dom sakerna ska gå ut och köpa samma saker igen för att det ska bli mer… genuint? Jag kan garantera er att ni inte behöver oroa er för att barnen bara får saker när det är samarbeten – vi lägger pengar på aktiviteter, kläder, resor, prylar och jag vet inte allt till dom till vardags. Att ibland kunna göra såna här samarbeten ser jag inte som något ”fel” utan snarare en win-win i att kunna visa upp tips och förslag som är genuina på riktigt och att samtidigt kunna erbjuda en rabattkod, något jag utgår från att flera föräldrar ser som trevligt inför julen. Med handen på hjärtat – skulle du tacka nej till att inte behöva köpa barnens julklappar i butik själv utan få dom hemskickade inom ramen för ditt jobb?

Sist men inte minst. Jag vet att vissa resonerar om att julklapparna borde skänkas till dom som har det sämre ställt eller liknande men det känns mäckigt att jag ska göra en bedömning av vilka som har det sämst eller garantera att det går till ”rätt” familj. Det finns organisationer som ser till att familjer som verkligen behöver hjälp får den via privatpersoner och donationer och jag lyfter gärna till exempel Giving people. Där kan alla vi som vill hjälpa familjer som inte har råd med julklappar och julmat till barnen stötta antingen genom att köpa en julklapp/kasse direkt i deras gåvoshop eller så kan man stötta familjer som dyker upp på deras facebooksida och hjälpa med att köpa julmat eller julklappar enligt önskemål. Alla barn förtjänar en fin jul ❤️

Skärmavbild 2021-11-15 kl. 19.12.26
4
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00