ANNONS
Integritet på Tailsweep

Dissa höstdeppen – 10 tips

/

Handen upp om det är någon mer som tycker det känns d e p p i g t att det är helt bäcksvart lagom till man hämtar barnen vid fyrasnåret? I Stockholm har dagen dessutom varit regnig och grå dom timmarna det varit ”ljust”. Det slog mig verkligen med full fart att vi är inne i november månad och att den mörkaste och ruggigaste månaden är här nu. Kanske den allra deppigaste månaden på året?
Det finns faktiskt namn på depressioner som är knutna till årets olika säsonger – S(easonal) A(ffective) D(isorder). Lite smålustigt ändå att det är SAD när man är deppig? Om du blir trött, orkeslös, nedstämd och inte tycker nåt känns kul sen det blev mörkt kan det vara just SAD. Om du som jag bara tycker det känns lite halvdeppigt och trist just nu är det här mina tips i mörkret:

– GÅ UT när det är ljust
Kanske den viktigaste punkten? Se till att ta dig ut när det är ljust. Det kommer kanske inte vara strålande sol direkt utan grått och disigt men ge dig själv ändå att du vistas ute i ”ljuset” varje dag. Är det mörkt både när du går till och från jobbet känns det som en prio att komma ut på åtminstone en kort promenad på lunchen. Beta bara av det, 15 min är bättre än inget!

F412E13F-DC09-4836-AAC3-85959E3F7038

– RÖR på dig! 
Under sommaren känns det som att man rör sig av bara farten även om man inte gör något speciellt. Nu blir det som att hela kroppen går i dvala om man håller sig hemma och bara myser ner sig. Jag tränar året om men om det är någon tid på året som det känns som att det är extra viktigt för både kropp och knopp att hålla igång är det under dom mörka månaderna. Antingen om det är den där lunchpromenaden på jobbet eller att hötta ett styrkepass på kvällen eller dansa salsa på helgen – ge din kropp en endofinkick för att varva igång dig.

– SOV (lagom mycket) 
Det är inte lika mycket fomo att stanna inne och lägga sig tidigt en lördagkväll i november som en semesterkväll i juli. Ge kroppen en chans att återhämta sig och få sova ordentligt. Men sov inte FÖR mycket, det kan man nästan bli ännu trögare av. Om jag sover för mycket (inte för att det händer så ofta) kan jag nästan bli lite ångestig av det – det är inte så mycket fomo av att missa kul saker men mer som att man sover bort livet överlag? Nä, lagom är nog alltid bäst!

– MYS massor 
Eller lagom schmagom, om det är nåt man inte kan få för mycket av nu är det mys! Tända ljus, fluffiga tofflor, mjuka kläder, att krypa upp i soffan med en bok, med gotte, med en serie, med filmkväll, ja rubbet. November borde bli den officiella mysmånaden i kalendern.

4D19387D-5788-467B-918B-13EB06B5FD71

-ÄT ordentligt & gott 
Under hösten vill jag bli varm i magen så soppa är ett måste, gärna krämiga gräddiga soppor med lite gott bröd att doppa i. Grytor och annat som känns värmande och liksom ”omhändertagande”. Det känns som att man helt enkelt behöver äta MER under mörket. Under sommaren känns sallad och smoothie helt perfekt men nu vill jag ha mycket redig mat i magen.

– Skaffa rätt MILJÖ 
Det är mörkt ute och kallt ute men inne kan det vara hur varmt och härligt som helst. Unna dig att tända ljus alla veckans dagar, puffa upp soffan med filtar och kuddar, bädda in dig själv i allt som känns mysigt och gör att du kan sänka axlarna, koppla av och bara njuta av vardagen.

– UMGÅS med nära & kära
Kravlöst häng i soffan blir mycket trevligare när man är två eller ännu fler. Spelkvällar, käka middag hos kompisar mitt i veckan eller haka på helgaktiviteten bara för att. Mörker kan få en att känna sig ensam och vad är väl då bättre än att träffa andra? Det behöver inte vara värsta uppstyrda grejen, ett promenadsällskap ger er både ljus, luft och umgänge exempelvis. Och har du ingen nära dig? Umgås på telefon eller videosamtal!

– TID till dig själv 


Kanske har du inte alls behov av att umgås med nära och kära utan vill få kura ihop dig och bara ladda batterierna för dig själv? Då tycker jag ändå hösten också är en bra årstid för att säga NEJ till saker och ting. Man får ju alltid säga nej såklart men det känns som att ingen förväntar sig så mycket av någon i november, så då kan man lugnt smita under radarn när man inte vill följa med ut på fest, hänga ute en hel dag eller ses och pyssla.

– Hitta FIRANDEN 
November är ju ganska grå och trist och det händer ju inte så värst mycket kul… Så skapa egna firanden eller hitta guldkornen att fira lite extra.  I vår familj är det förvisso en viktig månad i och med att huggormen fyller år och så är det nedräkning till Leonores födelsedag och efter det ja då är det ju dags för jul!

– TJUVSTARTA lite 
Ja för julen kommer ju där snart! Är du en sån där julfanatiker som vägrar tumma på gamla traditioner och tidsscheman eller tvärtom en sån som gärna går all in redan i slutet av oktober? Oavsett vad tycker jag allt man får börja smyga lite lite jul i novemberrusket. Det ger lite magi till det gråa och man får trappa upp stämningen. Att december inte allt känns lika deppig och motig är ju helt å hållet nedräkningen till julens förtjänst, eller hur?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du några dundertips att ta till i höstmörkret som lyfter dig när allt känns grått? 

p.s Känner du att du mår dåligt på djupet kommer självklart inte en promenad eller en höstgryta hjälpa dig. Känner du att ditt mående spiralat neråt och beror på mer än bara att det är mörkt och ruggigt så ta kontakt med vården.❤️

3

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00