ANNONS
Integritet på Tailsweep

Förlossningar är ingen kvinnofråga

/

Två gånger har jag fött barn. Två gånger har jag fått upp en bebis som tar livets första andetag på mitt bröst. Två gånger har jag gråtit glädjetårar över att ha fått välkomna dom små liven.

Båda gångerna har inneburit så mycket känslor och tankar innan. Oro för hur det ska gå, rädsla för smärtan, nervositet över att inte veta när det drar igång, trötthet på att vara gravid, förväntan över att äntligen få träffa bebisen som gömt sig där inne i magen så många månader. Jag minns hur jag tog värkar i bilen på väg till förlossningen med Leonore, jag minns hur allt startade mycket tidigare än jag väntat mig med Molly. Och jag minns tryggheten i att komma fram till förlossningen. Jag minns hur barnmorskorna och undersköterskorna tog emot, hur dom var lugna och trygga och hur det kändes som att allt skulle ordna sig. Jag minns hur vi jobbare tillsammans som ett team allihopa. Jag är så tacksam för att jag fått föda fram två välmående barn, på ett sjukhus där det funnits plats och personal & jag inte känt mig stressad.

20130425 160020.jpg

I fredags sa TJUGOSEX barnmorskor upp sig från Danderyds sjukhus. 26! Och förlossningschefer på SÖS har gått i protest. Ännu fler säger upp sig. Barnmorskorna har fått nog efter år av rop på hjälp med platsbrist, personalbrist och att det helt enkelt inte är säkert för kvinnor och barn på förlossningen. Nu gör dom något drastiskt och hoppas det äntligen ska lyssnas. Och det hoppas jag också. Jag hoppas förlossningsvården ska få prioriteras, jag hoppas alla blivande mammor ska kunna känna sig trygga inför den kommande förlossningen. Ingen mamma ska behöva bli nekad för att det är fullt. Ingen mamma ska behöva vara rädd för att föda i bilen för att man blivit nekad i dörren. Jag vet att det inte bara Stockholm det är under all kritik utan att man i andra delar av landet kan behöva åka hur många mil som helst till närmsta klinik och då riskera att bli skickas vidare… det är inte OK! Jag hoppas barnmorskorna som jobbar har fått äta lunch, är utvilade och får rimlig lön för det jobb dom gör. Dom behöver resurser för att göra det som gör!

Trygga förlossningar är ingen kvinnofråga, även om det är kvinnor som genomgår själva förlossningen, det är en samhällsfråga. Barnen som föds är våra och dom måste få födas fram tryggt. Det borde inte behöva sägas i ett land som Sverige. 

Det finns en namninsamlingen för alla oss som vill att barnmorskornas kravlista ska mötas. Det är inga orimliga krav. Skriv på insamlingen ”Åtgärda krisen i Stockholms förlossningsvård” NU!

C07FC0AB-65AE-4CB9-B469-2E12FDD62638
7
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00