ANNONS
Integritet på Tailsweep

14 tips på att stärka ditt barns självförtroende

/

Förra veckan startade jag en ride i att stärka barnens självförtroende. Dom känner väl till vår lek ”säg tre snälla saker om varandra” men i förra veckan körde vi ”säg tre snälla saker om dig själv”. Till en början var det betydligt svårare så jag och Hugo började.

Vi har lekt leken och igår gjorde båda två framsteg. ”

Jag är stolt över att jag är jag, jag bryr mig om andra och jag är tacksam för min familj”

. Det var välformulerat och jag tolkade det verkligen som att hon talade genuint från sitt hjärta. Det glädjer mig att på endast en vecka har utvecklingen gått åt rätt håll och att det nu är enklare att säga bra saker om sig själv.

Det finns massor att säga till sina barn för att stärka deras självförtroende/självkänsla. Här kommer ett gäng förslag: 

”Jag är stolt över dig”. Stolt i att hen är hen, och inte hens prestation.

Du har ett fint och gott hjärta”. När barnen är glada så dansar hjärtat inombords. Ett barn förklarade för mig att hjärtat kändes svart när hon var arg/ledsen så hjärtat har blivit en symbol för oss.

”Jag älskar din kreativitet”

. Stärk barnets egenskaper.

”Du är viktigast för mig och gör mitt liv meningsfullt. Du får mitt hjärta att skratta”

. Tala om för barnet hens inverkan på dig, det får alltid mina att skratta.

”Det är ok”

.

Jag och säkert många andra kvinnor känner igen sig i att vara prestationsprinsessor. Jag vill inte att mina döttrar ska gå i mina fotspår och jag vet inte hur många gånger jag säger att det är ok. Jag vill sänka ribban för prestation och jag vill aldrig, aldrig att dom ska känna ångest inför oss. Man behöver inte alltid lyckas och det viktigaste alltid alltid alltid är att göra sitt bästa.

-Lyssna till ditt barn och bekräfta hens känslor.

Hur han hens dag i skolan varit? Fånga upp varandra innan vardagspusslet på eftermiddagen drar igång. Visa att du lyssnar genom att inte dona med något annat samtidigt. Stärk ditt barn, agera vuxenstöd om någonting har hänt och visa att du tydligt har hens rygg. Problemlösning är en nyttig övning för att bli självständig men jag vinklar problemlösningen till att vi gör det tillsammans, allt har lösningar.

Hur gör du för att stärka barns självförtroende? Här kan du läsa ytterligare 7 tips på att boosta självkänslan.

4
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00