ANNONS

Paulas Snälla Klimatskola?

/

När jag skrev förra veckans inlägg om mitt klimattänk var jag beredd på att få arga kommentarer. Jag garderade mig för att få sålla bland kommentarer om vilken egoistisk idiot jag är och jag vet inte allt. Döm om min förvåning när majoriteten av er faktiskt var… positiva? Och kom med förslag och tankar och inte bara fördömanden. Så i samband med mitt inlägg om klimat vill jag också tacka för ett, övervägande, bra samtalsklimat!

Tre frågor/kommentarer från det inlägget som dök upp:

”Det är klart att ni som är rika tycker dom ska höja skatterna ändå mer.”  
Jag håller inte med om att det generellt är så att rika är för högre skatter… jag tycker man överallt läser om att rika människor är dom som försöker undvika att betala skatt? 🙈

” Jag blir nyfiken på om detta hade påverkat er familj något nämnvärt? Jag undrar genuint om du tror att ni t.ex. hade rest mindre om det hade blivit dyrare? Jag har fått intrycket av att ni är en familj som har det väldigt gott ställt, och som kanske inte hade gett upp resandet även om det hade kostat mer? Min uppfattning är att om politikerna höjer skatterna på exemplen som du tar upp, så hade det mest drabbat familjerna som inte har samma ekonomiska trygghet. ” 


Jag tror absolut vi skulle resa mindre med flyg om det var mycket dyrare. Jag hymlar inte med att vi har det gott ställt som familj och kan ”unna oss” mycket och med det även resor. Men vi är inte ekonomiskt oberoende eller rika som troll och vi torkar oss inte i ändan med sedlar. Vi kollar på prislappen och väljer billigare alternativ vi också. Jag tycker det är skevt att det hade varit billigare för mig att flyga tOr till Göteborg än min tågresa var.


Sen hur jag tänker skattemässigt så tänker jag att det skulle vara procentuellt efter inkomsten, så det skulle bli dyrare för dom som tjänar mer än dom som tjänar mindre och alla skulle ”straffas” lika mycket för att resa oklimatsmart.Jag tänker kanske främst att det skulle vara bra att höja pris på flyg för alla jobbresor som sker hela tiden, många kan vara videomöten istället och andra kan man säkert resa till med tåg/båt? Och om det vore en större kostnad kanske dom där riktigt nödvändiga resorna som kräver flyg skulle bli mer koncentrerade, alltså att man får resa till XX en gång i halvåret och vara där i 1-2 veckor istället för att åka 4-5 resor som är på ett par nätter bara. Jag vet att Hugos företag har som policy att bara åka tåg/köra bil (dom har elbilar) på inrikesresor, det gäller även när det hade varit betydligt smidigare med flyg. Och att inte resa utanför Sverige om det inte är helt nödvändigt och isåfall vara så få som möjligt och resa så klimatsmart som möjligt.”MEN du med stor plattform och räckvidd kan ju göra enorm skillnad trots allt, till just det här med att våga tala öppet på ett sätt man inte får från t.ex. politiker.


Absolut ingen kritik ö.h. taget utan vill bara säga att skulle du köra inlägg som typ ”Tipsa era bästa klimatförändringarna i vardagen” och ”tipsa era bästa närproducerade produkter/råvaror/tillverkare” och sen gör content på det 😉😉 och så får vi alla gå i Paulas Snälla Klimatskola 🧘🏻‍♀️ 😇 win win säger jag 😁🤩”


Vad tycker ni andra? Skulle det inte upplevas som… hmm provocerande om jag tipsar om lite klimatsaker och ”hur man ska göra” när jag samtidigt inte lever så värst klimatsmart i det långa loppet? När jag skrivit tidigare om att sopsortera, plocka skräp på promenaden eller att äta mer vego har det mest blivit kommentarer om att ”det där spelar ingen roll när du flyger på semester, lägg av!”.

Skulle det kännas som bra och vettigt om det kom lite ”snälla klimatinlägg” från mig emellanåt i syfte att lyfta och påverka även om jag fortfarande är ganska mycket struts och stoppar huvudet i marken? Jag kan faktiskt inte lova att jag kommer göra en drastisk förändring i mitt levnadssätt, jag vill inte låtsas om att jag från och med nu kommer bli påläst om gasutsläpp, bilskatter, koldioxid och allt vad det är eller att jag kommer bli minimalist och bara stanna hemma – men jag kan absolut tänka mig att lära mig lite mer och kanske bidra till lite räckvidd i klimatfrågor. Vad säger ni andra?

8fd5f4fb fdb3 41d7 9585 736f4b789b27
11

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00