ANNONS

Sanningen om mitt klimattänk

/

På mitt inlägg om överkonsumtion kom det frågor om hur jag ser på klimatkrisen och det kommer med jämna mellanrum frågor om hur jag ser på mitt ansvar och huruvida jag tänker på mina barns framtid etc.

Sanningen är inte klädsam men den är vad den är; jag får framtidsångest när jag tänker på klimatet. Speciellt när jag får uppläxande kommentarer om hur dum jag är som gör si eller så kopplat till miljön så lägger jag locket på. Det blir för mycket för mig, jag orkar inte tänka på den. Så jag lägger på locket och tänker på något annat. Är det egoistiskt av mig när jag borde fokusera på världen som helhet? Ja absolut. Men jag tror inte jag är ensam om det direkt. När jag tänker på klimatet och framtiden känner jag att jag inte vill skaffa fler barn. Dom två vi har får räcka för jag vill inte sätta fler barn till världen med den mörka framtiden.

När man tänker på det bara så borde det ju vara självklart att bara sluta konsumera, sluta resa, sluta åka bil, sluta jobba som influencer… eller hur? Men om man ställer frågan rakt ut;


Kan du tänka dig att sluta jobba med det du gör för klimatet?


Så är mitt svar nej. För jag känner att det inte skulle hjälpa ett skit. Ja det är klart att det börjar med en själv, ja alla borde ta ansvar men jag känner inte att jag är ”där” att jag ska avstå allt möjligt inklusive mitt yrke för miljön när hela världen fortsätter pumpa ut gaser och dumpa grejer i vattnet och allt skit som pågår. Min upplevelse är att klimatfrågan är för stor för att vara på individnivå. Jag vill gärna att politiker gör det obekvämt att vara klimatbov, jag ser gärna högre skatter på flyg, kött, bilar och allt sånt.

Jag tänker att världsledarna borde behandla klimatfrågan på samma sätt som man behandlat corona-viruset. Med krafttag och att både uppmuntra och belöna bra beteenden, och låta klimatet infiltrera mer av allas vardag. Jag tror inte vi löser klimatkrisen med att skamma folk på individnivå utan tror det måste till kraftig styrning från politiker.

Någon kommenterade att jag borde göra samarbeten med företag som säljer begagnat och ja tack! Jag och Hugo har samarbetat med Blocket tidigare och Hugo hade ett kul samarbete med Tradera när han fortfarande gjorde samarbeten. Jag skulle gärna göra mer såna samarbeten! Jag gör gärna en bredare mix av begagnat/klimatsmart och andra ”vanliga” samarbeten.

Jag gör mycket dumt ur klimatsynpunkt och det vet jag om. Jag är inte omedveten om det men min psykologiska försvarsmekanism är att lägga locket på när det gäller stora förändringar i livet. Men jag känner en tilltro till den nya generationen som liksom får med sig klimatet från förskolan. Jag pratar med barnen om naturen och att ta hand om den. Vi plockar skräp längst med vägen när vi går promenader. Vi pantar burkar och använder pengarna till lördagsgodis. Vi pratar om att det är bäst att gå eller cykla till skolan. Vi pratar om att det är bra att använda saker länge och dela med sig av det när man växt ur kläderna eller blivit för gammal för leksakerna. Det är såklart en liten del i ett stort problem och jag säger inte att det tar bort mitt ansvar på alla andra områden men ja, alla gör vi olika mycket. Vissa brinner mer, kan använda framtidsångesten mer konstruktivt. Andra bryr sig inte alls eller förnekar allt. Men jag tror rätt många är som jag, att vi vet och förstår men att det känns övermäktigt och omöjligt och att man själv är så liten så vad spelar det egentligen för roll. Eller hur tänker ni? 

E72925DC-D53D-462C-A913-CB9C78A3D8FA
26

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00