ANNONS

Hur tänker jag med överkonsumtion?

/

Har en genuin fråga angående hur du tänker kring överkonsumtion? Du gör väldigt ofta inlägg om nya kollektioner och nyheter. Använder du alla dessa kläder sen och anser du att det är rimligt med en sådan konsumtion?

I dagens frågelåda hittar vi den här 👆🏻 kommentaren som jag tänker få bli kvällens ämne!

Först och främst: hur gör jag med alla saker som syns här?

I vissa samarbeten skickas plagg tillbaka till kunden efter plåtning/event. Till större event/festligheter kan det röra sig om presslån – alltså att jag får låna plagget i utbyte mot att det syns på bilder. Ibland dyker det upp pressbud som jag gillar och behåller. Jag sållar mycket och inget kastas – när det rensas här hemma är jag inte sentimental men det som rensas ut går vidare till vänner och familj, barngrejer slussas vidare till dom som nyligen fått smått. Är det sånt som ingen i vår närhet vill ha går det till Myrorna. Jag fixar inte hålla på med bloppisar utan låter grejerna få en längre livscykel genom vårt nätverk. Jag visar upp mycket kläder och ting, absolut. Men jag ser ett värde i att göra samarbeten med företag jag genuint gillar och saker jag faktiskt använder. Det är en lyx att idag få samarbeta med varumärken jag själv använt innan bloggens födelse. Sen är mitt jobb säsongsbaserat i vad som erbjuds och efterfrågas. Nu är det höst och företagen har full fokus på höstkollektioner, tillbaka till skolan etc. och då blir det mycket olika klädföretag som har olika kollektioner att fokusera på. Till jul blir det oftare mer ”klapporienterat” och inför sommaren är det solglasögon, bikinis osv. Det är också just klädsamarbeten som får allra högst engagemang hos mig och det märks även utanför samarbeten. lägger jag upp ett inlägg där jag berättar om helgen kommer det direkt frågor om vart mina kläder eller skor är i från.

Eller vart en vas eller tavla eller vad som egentligen – även när det INTE är fokus på konsumtion från mitt håll blir det konsumtionsdrivet från mottagarna. 

Jag tänker att av det jag visar upp och gör reklam för är det olika människor som tilltalas av olika saker. Jag tror det är få, om ens någon, som skulle inspireras så till den grad att den köper allt jag visar upp. Utan man får upp ögonen för det man genuint blir intresserad av – så som man blir när man ser reklam på tv/i tunnelbanan/i tidningen eller vart som.

MLmedia_Cubus_Paula-3808

Jag förstår absolut synpunkten på konsumtion och influencers är mycket större än vad bara jag personligen gör med kläder och ting, och rollen att influera = påverka andra att konsumera. MEN jag tycker ibland det är en skev ansvarsfördelning när det kommer till påverkan. Det är samarbeten som betalar min lön i stort sett. Portaler betalar inte ut ”lön” för ens trafik längre och bannerannonser är en väldigt liten summa jämfört med vad en enda liten aktivering på Instagram kan ge.

Att följa mina sociala medier är alltid gratis för dig på andra sidan så någonstans ifrån vill jag ha lön för mödan. Och för det här yrket är det som ger pengar att göra reklamsamarbeten. Reklamsamarbeten kommer vara i konsumtionssyfte då det är vad företagen betalar för. Jag upplever inte att andra som jobbar med reklam blir kritiserade/ombedda att stå till svars för sina jobb på samma sätt.

Till exempel modeller som gör reklamkampanjer world wide, jag tycker sällan dom får frågor om att uppmana till konsumtion/resa världen runt för kampanjfotograferingar på stränder eller i städer. Skådespelare som jobbar med reklamfilmer, fotografer som plåtar, personer som jobbar som AD/projektledare/säljare osv på PR-byråer eller influencernätverk. Ja ni fattar – det är många personer bakom varje budskap som når ut.

Jag säger inte det för skylla ifrån mig eller peka finger åt någon annan utan tycker det är intressant hur man kategoriserar in olika versioner av i grunden samma jobb. Jag har aldrig slagit mig på bröstet att jag är en minimalist eller klimathjälte så det är inget jag vill hävda här heller – jag konsumerar mycket! Jag delar med mig och låter saker vandra vidare men det går ju inte att förneka att det är mycket nyproducerat i mitt liv. Men jag ser det som normalt/rimligt då mitt yrke som sånt är att jobba med reklam, bara det att jag är avsändaren istället för en av alla mellanled mellan företaget och den färdiga kampanjen.

6977226A-012A-4D69-B0C8-F28F4BE65118
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00