ANNONS
Integritet på Tailsweep

Därför skaver Svenska Powerkvinnor

/

Har ni sett det omtalade programmet Svenska Powerkvinnor som går på Viaplay just nu? Jag har sett dom första programmen och tycker det är absolut sevärt! Tycker främst Keyyo, Laila och Läckberg är spännande att följa för det är personer jag vet vilka det är men inte har så stor koll bakom det lilla jag sett. Jag vet ju att Läckberg är författare exempelvis men har inte så stor koll på henne bortsett från just böckerna. Jag tycker det är ett kul koncept att få följa framgångsrika kvinnor och lära känna dom närmre.

Foto: Johnny Wohlin, Nent

Jag tycker det har varit förvånansvärt mycket kritik mot programmet, som i DN när man typ hånade deltagarna på ett elakt sätt? Och generellt att man tycker det är fel personer med i programmet för det finns andra kvinnor som är mer power. Suck säger jag bara! Jag tycker det är en bra mix av kvinnor som är framgångsrika inom olika områden. Klart det finns massor av starka kvinnor man skulle kunna lyfta på olika sätt men alla format kan ju inte få in alla liksom?

Jag har sett att Laila svarat på att den här kritiken att ingen skulle reagerat om serien handlade om framgångsrika män och där hajade jag till lite. För jag började tänka att just det här konceptet skulle aldrig handlat om män med det namnet det har. 

Det jag tänker skaver lite är inte vilka som är med utan mer vad vi lägger in i ordet ”powerkvinna”. Eller snarare varför vi inte bara säger att det är någon med power. Just namnet powerkvinna känns som att det är kopplat till att vara framgångsrik karriärmässigt (=tjäna mycket pengar/vara välkänd osv) och att man måste lägga till kvinna just för att det förutsätts att den med makt är en man. Jag har svårt att tänka mig att man skulle göra en serie om framgångsrika män och döpa den till ”svenska powermän”. Då hade det säkert snarare varit ”makthavarna” eller ”de framgångsrika” eller något liknande. Just för att man liksom förutsätter att framgång, power, styrka och kraft är lika med manligt. 

Det är lite som frasen ”girl boss” eller ”boss babe” som jag kan säga lite skämtsamt. Det är ju lite knasigt egentligen och jag har inte tänkt på det så förut. Jag hör aldrig Hugo säga att han är en boy boss när han high fivear sina framgångar. Jag har tidigare tyckt att girl power-temat känts stärkande men nu tycker jag snarare det känns lite som att vi kanske gullifierar oss själva med det istället för att bara äga att vi är power, vi är bossar, vi kan och vi gör. Vi behöver inte lägga till att vi är power för att vara kvinnor, vi är är bossar fast vi är tjejer osv. Förstår ni hur jag menar? Håller ni med eller är jag ute och snurrar? 

Jag tycker det är ett sevärt program och intressanta deltagare, jag ställer mig inte på sidan som hatar på deltagarna eller konceptet. Men jag hade kanske önskat att det hette ”Svenska powerpersoner” eller liknande istället!

14
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00