ANNONS

Semesterkänsla hemma?

/

”Har du några tips på hur man kan slappna av och få semesterkänsla även hemma nu när gränsen mellan jobb och hem har suddats ut för många av oss ”vanlisar” också? Föräldraledighet kombinerat med att jobba hemma har gjort att jag spenderat nästan all tid hemma i snart två års tid och jag blir helt galen. Vill bara bort ifrån hemmet!” 

Citatet ovan kom in som kommentar när jag luftade känslan av sommarstress och otillräcklighet igår. Det får bli temat på kvällens inlägg där jag ska göra mitt bästa för att ge lite tips och trix för semesterkänslan på hemmaplan. Nu har jag ju inte lyckats komma ner i varv själv och vi kommer inte befinna oss endast hemma i sommar utan röra oss en hel del men för den sakens skull kan man ju fundera lite över hur man skapar semesterkänsla på hemmaplan. Jag tänker att det i slutändan handlar om att göra saker man inte tar sig tid för i vardagen och att låta tiden liksom sakta ner lite utan så mycket krav på tillvaron (lätt att säga svårt att greppa!). Det optimala semesterläget måste väl nästan vara att ligga på soffan och fundera på städning och sen känna att näää här är det manana manana och ligga kvar och bara lyssna på ljuden runt omkring sig. För även om man jobbat hemifrån mycket i år så har ju dagarna ändå tuffat på med en arbetsdag och sen göromål i hemmet. Semester tänker jag är ett bryt från den rutinen.

Flytta ut matbordet 


Inte så att man måste äta alla dagens måltider ute men om man har möjlighet tycker jag det gör en himla skillnad från vardag att flytta ut måltiderna. En middag på altanen/balkongen känns omedelbart mer som att man är utomlands eller ute på äventyr någonstans.

Lite jobbigare att plocka in disken bara men annars är det lätt som en plätt. Har man ingen altan eller balkong kanske man har en allmän gård man kan vara vid eller helt enkelt köra renodlat picknick-upplägg ibland.

Badstranden är ett säkert kort 
Finns det något som är mer sommarlov än dagar på stranden? Sand överallt, glass som droppar, mat- och drickspill på filten, handduksinsvepta barn… Det må vara en självklarhet men vad är ett ”hemestertips” om inte att köra stranden så ofta det går under ledigheten!

A495183C-859F-4FD9-848C-33775817320F

Duka upp en hotellfrulle 
Skippa din vanliga vardagsfrulle och duka upp en riktig ”hotellbuffé” med extra allt. Lägg upp i fina skålar, stek ägg och bacon och häll upp juice i karaffer. Kanske inget man gör varje dag på semestern men när du vill ha lite extra lyx så ta dig tiden och njut långsamt av att ha dagen framför dig.

Kör lekparkssafari


Om man har barn brukar nummer ett på rangordningen vara att aktivera kidsen, om dom fått ha det roligt känner jag att dagen i slutändan varit bra.

Spelar inte lika stor roll vad jag fått gjort. Man brukar ju köra samma gamla vanliga lekpark nära där man bor men under semestern kan man köra på lekparkssafari – alltså testa sig fram på massor av lekparker i stan. Det blir som små mini-äventyr att leta sig fram. Jag vet inte hur det är i resten av Sverige men många större parker i Stockholm har plaskdammar barnen kan bada i och det är guld värt! Jag har tidigare tipsat om några guldkorn i Stockholm; Långsjöparken, Årstabergsparken och Aspuddsparken. Har ni några guldkorn får ni gärna tipsa vidare

Madrassmys 
När det är lov hos familjen Rosas händer det minst en gång att vi drar fram madrass framför tv:n och kör biomys. Täcken, kuddar, snacks och en mysbusig stämning av att det är ledigt och lyxigt – garanterad succé varje gång!

Upptäck din egna stad 
Hur ofta besöker man egentligen dom där riktiga turistmålen i sin egna stad? Det är lätt att bli hemmablind och tänka att man bor ju här så man har ju sett allt. Ta en dag med ryggsäck, vattenflaska och en riktig turistkarta och besök alla dom där statyerna/museerna/vad det nu kan vara runt om i stan. Kanske blir du nykär i din egna hemstad

Eller bara smultronställen i närheten 
Strosa i närheten av ditt hem och ät lunch på något café du alltid bara går förbi eller åk utanför stan för att spana in nått slott/herrgård och fika där eller kanske bara något naturområde du aldrig besökt tidigare. Det kanske inte låter så spännande med en herrgård men så visar det sig att det är magiskt fint, har en gårdsbutik och gott fika och hästar att klappa. Eller så är den supertrist och då kan man snabbt åka därifrån och skratta över floppen.

Img 8792.jpg

Testa nya, avancerade recept 
Lägg extra tid i köket någon dag och komponera ihop något du aldrig testat tidigare. Kör en middagsbjudning och lägg en halv dag på att fundera ut meny, dukning och fördrink. Gör det festligt med att tänka koncept och göra det till en strukturerad bjudning.

Pizzahäng på gräset 
Och gör motsatsen, hur mkt semesterkänsla är det inte att köra en spontant pizzamiddag på en filt i parken en julikväll? Låta barnen stanna ute till sent, ta kvällen som den kommer och knata hem när det blir för kyligt.

Ha tråkigt 
Lättare sagt än gjort men ha inte för stora krav på att varje dag ska vara glass och ballonger. Barnen kommer inte må dåligt av några tråkiga ”ingenting” dagar där ni inte gör något kul alls. Det känns som att barn idag får så mycket mer kul än vad man själv fick som liten. Då var en bilresa dödstråkig väntan, nu kan man ha lika kul i bilen som hemma med att kolla film eller spela spel. Med innehållslösa dagar får barnen möjlighet att själva skapa lite innehåll efter egen fantasi.

Koppla ifrån 


Jag tror det bästa man kan göra för semesterkänslan är att checka ut från det sociala livet online lite. Det säger jag trots att mitt jobb hänger på att ni är online! Men jag tror det gör en gott att logga ut och lägga ifrån sig telefonen lite. Att lägga sig i hängmattan med en bok eller bara kika upp i trädkronorna. Efter det här året när dom flesta fått fläta ihop sitt privatliv med jobblivet genom den ständiga digitala närvaron tror jag semesterkänslan får sig ett lyft om man unnar sig att faktiskt koppla ifrån sig från det digitala för en stund. Då släpper man kanske bilden av den perfekta semester som ”alla andra har” och kan fokusera mer på vad som gör en glad här och nu.

Du kanske inte vill ha den där lyxiga sommardrinken som någon la upp på Instagram utan hellre ett glas kall cola och chips direkt ur påsen utan krusiduller!

Kom ihåg! 
Att livet inte händer på Instagram eller Facebook. Där får du se små glimtar från stora sammanhang. Allt gnissel, gnat, tjat och tråkighet ryms inte på dom fina bilderna som läggs upp. Det gör inte att det som läggs upp är fake nödvändigtvis men det visar inte hela bilden. Även om det ser ut som att ALLA ANDRA har kul hela tiden så känner typ ALLA ANDRA exakt samma sak.

Fyll gärna på listan med egna tips på hur fanken man skapar den där efterlängtade semesterkänslan på hemmaplan – det är lätt att bli hemmablind så alla tips är välkomna! 

Sist men inte minns fick jag en till kommentar under tisdagsstatusen som fastnade i mig:


”I år värker mitt hjärta för alla ensamma barn. Som lever i ett utsatt hem, som inte ens kan köpa glass på stranden. Som är föräldrar åt sina föräldrar. Sommaren gör det med mig, även fast den är underbar.” 


Alla barn borde få ha en härlig sommar. Med bad, bus, sovmornar och myskvällar, med glass på stranden och picknickar och allt vad det är. Det gör ont att tänka på att alla barn inte får ha det så. Det finns såklart flera sorters utsatthet som påverkar men något man som utomstående person faktiskt kan bidra till är den ekonomiska, hos Giving People kan man köpa olika gåvopaket som stöttar utsatta barn. Nu i sommar kan man man exempelvis köpa ett sommarpaket eller aktivitetspaket för 150 kr styck, eller så kan man ge bort lördagsmyspaket till barnfamiljer som har det väldigt knapert. Man kan ge mer ”ordentliga” saker som matkassar, kläder och skor också men om man vill ge lite sommarmagi till någon barnfamilj där ute kan man hjälpa till med en liten donation.

Kanske för barnfamiljen som får prioritera det absolut nödvändigaste men inte kan ”slösa” pengar på lördagsmys eller strandleksaker. Det här är naturligtvis inget samarbete och jag har inte ens haft någon kontakt med organisationen utan det är bara ett tips från mig till er som vill stötta något fint. Alla barn förtjänar lite sommarmagi❤️

6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00