ANNONS
Integritet på Tailsweep

Varför må dåligt när man kan må bra?

/

Jag fick se att Anders Hansen, ni vet psykiatern som hade sommarprat i P1 2019 och som skrivit böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan, kommer ut med en ny bok till hösten – Depphjärnan.

– I den här boken ska jag titta på det här mysteriet i att vi har universums mest kända komplexa struktur bakom våra ögon, alltså vår hjärna. Allt med hjärnan är fantastiskt, den kan lagra 11 000 bibliotek fulla av information. Men varför kan den inte låta oss må bra hela tiden?

I boken ska han bena ur varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Och det korta och tråkiga svaret verkar vara att vi helt enkelt inte är gjorda för att må bra. Att vår hjärna är gjord för att överleva och föröka sig och att det inte finns så mycket utrymme för ”att må bra” på hjärnans to do-list helt enkelt. Man får svaret på frågan redan innan man läser boken men den  ska ge en förklaring och förståelse för hjärnan på djupet och vad man kan göra själv för att förändra vissa saker.
Något jag tycker känns himla intressant är ”vad är känslor egentligen?” Hur skapas dom, vad består dom av?

Jag lägger den här boken på minneslistan över böcker till höstens släpp och planerar den som kvällsläsning i höstrusket efter en härlig sommar.

Jag har själv resonerat just så i mitt eget mående ”varför mår jag dåligt när jag/vi har det så bra?”. Jag vet ju rent logiskt att jag lever ett bra liv. Jag har en partner, jag har familj, jag har ett tryggt nätverk av släkt och vänner, jag har fysisk hälsa, jag har ett jobb jag tycker är roligt, jag tränar och är aktiv, jag har gått om tid till egna aktiviteter/intressen, jag har ekonomisk trygghet… Varför känns livet inte lekande lätt och jag helt tillfreds med dom förutsättningarna? Jag, som många andra, har battlat med det här att man bara ”får” må dåligt om man har en riktigt anledning. Om man råkar ut för trauman eller har det svårt på något mer greppbart sett. Annars borde man bara vara glad över hur bra man har det på något sätt. Nu pratar jag alltså om min syn på mitt egna mående – inte hur jag ser på andras mående eller psykiska hälsa. För visst är man alltid hårdare mot sig själv än man är mot andra? Jag har alltid varit en fena på att sätta alla andra i familjen framför mig själv och det dränerade mig helt i slutändan. Självklart kommer barnens bästa alltid gå före mig själv, men jag sätter större vikt vid att ta hand om mig själv också. Och att acceptera att måendet inte är på topp alla dagar och att det är OKEJ att känna så. Det är okej att vakna en dag och känna att näee fy vad jag mår pyton idag. Utan att ha en anledning, och utan att vifta bort det och intala sig själv att ”jag har det ju jättejättebra så nu ska jag rycka upp mig!”. Jag tänker att hjärnan kanske behöver få deppa ihop lite ibland utan större dramatik? Vad tror ni?

Med det sagt kan man ju behöva några ”go to” i vardagen när man känner sig miserabel om man vill försöka bli lite gladare. Det gör en ju inte automatiskt lycklig men här är ett par tips jag tycker är vettiga när jag själv känner att det är lite motigt.

 • Vårda relationer
  När jag känner mig skör i mitt mående vill jag nära min kärna. Gosa med barnen, söka närhet hos Hugo, prata med mamma. Relationerna är dom viktigaste vi har och det som betyder mest för mig i slutändan.
 • Ta hand om kroppen 
  Tunga dagar tycker jag alltid blir lite lättare om jag beger mig ut på en lång promenad eller joggingtur utomhus. Kroppen får arbeta och man kommer ut i friska luften.
 • Öva på tacksamhet 
  Inte så att du måste älska allt i livet men kanske formulera 3 saker just nu du är tacksam över. Stort som smått,
 • Välj dig själv 
  Just den dagen allt känns pissigt kanske du inte måste hjälpa den där vännen med att åka till IKEA, ta på dig extra jobb, gå ut en middag du inte känner för eller vad det nu är. Man borde förvisso alltid utgå från sig själv och vad man vill men extra mycket dom dagarna, våga avboka!

Just det här med mående kommer jag dela med mig av i min kommande onlinekurs som jag jobbar med just nu. Det är läskigt men pirrigt att testa något helt nytt och att dessutom göra det med att dela med mig av något som varit kämpigt för mig och som jag jobbat mycket med senaste året. Jag hoppas verkligen den kommer vara till hjälp för någon!

Har du något tips för att bli lyckligare i vardagen? 

0

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00