ANNONS

10 tips till att känna sig lugnare & lyckligare

/

Jag har jobbat mycket inåt sedan förra året. På ett sätt är den nya tillvaron sedan pandemin bröt det bästa som kunde hända mitt inre men såklart ingenting jag självmant hade önskat.

Det har tagit tid att hitta tillbaka efter att man fyllt själen med knölar av stress. Det har tagit medvetna val, tystnad, struktur, tydligare regler och mycket sömn och återhämtning. Jag minns när jag första gången själv upplevde att plötsliga ljud inte längre fick mig att reagera märkvärdigt. Det var ett tecken på att jag var påväg år rätt håll.

Här kommer 10 tips du kan anamma i din vardag:

Mata in att du gör ditt bästa. Att det är allt du kan förvänta dig av dig själv. Sänk kraven och skapa nya vanor och rutiner som främjar din inre hälsa och ger dig en lugnare tillvaro.

-Ta livet med en klackspark.

Jag lär mig fortfarande att sätta plikt och ansvar åt sidan. Detta är egenskaper som ligger djupt rotad i mig men det var också det som vart min kollision med stressen.

Jag avundas Hugos synsätt. Han har alltid levt lustfyllt. Det är ingen idé att tänka att man ska stressa för att bli klar och SEN njuta. Njutningen uteblir. Försök att leva ditt liv lättare. Prioritera lust och lättsamhet och tvinga fram den inre latmasken mellan varven.

Börja skriva i en dagbok. Bloggen och skriften har hjälpt mig massor. Skapa en fin kvällsrutin med att skriva i en dagbok om din dag, där kan du även köra tacksamhetsrundan.

Planera in aktiv vila dvs den vilan du ägnar dig åt när du inte sover. Gå en promenad utan att ha någonting i hörlurarna, ladda ner en meditationsapp eller bara sitt stilla tyst i 5-10 minuter per dag. Ta dom 5 minuterna t.ex. i sängen och gå igenom din dag samt tacksamhetsrundan.

Spendera tid med dom du älskar. Familj, vänner eller djur. Relationer är de viktigaste vi har här i livet och glöm inte bort att även planera in tid med din viktigaste relation- Dig själv.

Ta hand om din hälsa. Träningen har varit min mentala paus i flera år nu och mitt enda mål med träningen just nu är att hålla mig till rutiner och fortsätta. Jag saknar större sammanhang i träningen men tänker att det kanske kommer tillbaka vid ett senare skede. Kontinuerlig träning ger mig en inre mat & sovklocka som per automatik säger till när det är dags att äta och när det är dags att sova. Det är skönt att ha tränungsrutiner!

Gällande problemlösning då. Jag försöker att fokusera mer på lösningar än problem. Tänk 80/20 %.

Sortera och prioritera. När jag var som värst drabbad av stress tappade jag minnet. Och jag Paula Rosas har alltid haft VÄRLDENS minne. Jag har alltid varit ett fan av listor. I mina anteckningar på mobilen har jag flera olika listor som rör jobbet och privatlivet.

När allt står uppradat är det ganska enkelt att sortera och prioritera. Vad behöver jag göra allra först? Vad kan vänta? Det ger en himla bra överblick och det är otroligt skönt att kunna checka av och sudda ut för att se att ”to do” minskar.

Bli bättre på att säga nej. Om det är svårt så är här några alternativ:

• Jag hinner inte så jag måste tacka nej.

• Jag är upptagen just då, så tack, men nej tack.

• Just nu har jag annat inplanerat så jag måste passa.

• Jag är fullbokad för ögonblicket, så nej tack.

• Jag har andra tankar för den närmaste framtiden så tack, men nej tack.

• Just nu passar det mig inte. Tack för att du tänkte på mig.

Öva på att säga ja. Likaväl som att man bör öva på att säga nej bör man öva på att säga ja. Jag har varit den som jublar ut JAAAA på ren och skär magkänsla för att jag har drivits av att det låter roligt eller för att jag alltid axlat rollen som ”Paula som alltid har flera bollar i luften”. Så därför, ta för vana att stanna upp innan du säger ja. Du kan under pausen ställa dig själv tre frågor. Vill jag? Kan jag? Är det bra för mig?

Jag vill verkligen vara lugn på insidan. När jag känner välbefinnande är jag lugn och ser saker och ting i nuet. När jag är lugn känner jag att det är JAG som har kontroll över mina känslor och tankar, inte stressen. De dagliga pauserna är nästan det som är allra viktigast för mig och den bästa pausen i vardagen är de gyllene timmarna. Kl 16-19 där det är fokus på dagen tillsammans efter jobb, skola och förskola. Hugo, Molly, Leonore är absolut min bästa laddstation. Det är dom tre som tankar upp mig med lycka, kärlek och energi.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00