ANNONS

Är naket sexistiskt?

/

Jag fick ett DM på Instagram om vad jag tyckte om att Hugo/Clean blivit fällda för könsdiskriminerande reklam. Det plockades upp av allt från en högerextrem tidning till branschmedia till Bloggbevakning och jag hade faktiskt inte så stor koll på det hela. Det är inget jag varit engagerad i även om jag såklart sett annonsen när den kom ut.

Jag är lite dubbel i frågan. Jag tycker det är tråkigt med sexistisk reklam som oftast är av typen ”sälj grej med en tjej” – typ när det är en avklädd tjej med öppen mun och förförisk blick och man ska sälja tvättmedel/bensin/snus eller vad som helst. Just för att kvinnor värderas så mycket mer på utseende än vad män gör och för att värde ligger så mycket i att vara ”liggbar”. Män får oftare synas påklädda, bredbent, självsäkra och så är en tjej med lite avklädd, passiv och ofta antingen så att hon ska se ut att vilja förföra den som ser annonsen eller typ helt död blick. Sån reklam tycker jag skaver, mycket!Är det dubbelmoral att inte tycka det är lika hemskt när män blir ”objektifierade”?

Det känns på något sätt som att det finns MÅNGA år av objektifiering att ta igen för oss kvinnor. Att det nästan känns lite uppfriskande när det är en man som blir objekt och får värderas efter sitt utseende. Med det sagt tycker jag inte Hugo blir objektifierad i annonsen dom gjorde. När jag kollar upp innebörden av objektifiering hittar jag:

Objektifiering är en handling som innebär att man reducerar en person eller grupp till ett passivt föremål för handling, istället för en egen handlande aktör.”

Jag tycker inte Hugo känns begränsad till att vara ett passivt föremål i den bilden som användes. Visst är han naken men jag tycker han känns som en ”egen handlande aktör” i högsta grad. Han är ju en av grundarna och ägarna av företaget som har produkten. Det är hans hjärta och själ bakom produkten och han ser inte passiv ut på bilderna. Jag tycker bilden var härlig och väldigt ”Hugo” – lekfull, spexig, självsäker och med sitt stora Hugo-leende. Det känns mer som att han skojar runt i ett omklädningsrum än att han skulle vara uppställd som ett passivt objekt. Jag förstår inte heller hur annonsen skulle vara ”nedvärderande för män i allmänhet” som dom uttryckte sig – jag kan förstå att man tycker nakenheten är onödig men jag ser inte hur Hugos nakenhet skulle vara nedvärderande för det manliga könet överlag. Just för att han inte framstår som ett passivt objekt som ses ner på.Jag tycker inte att naket = sexistisk eller objektifierande. Det kan absolut vara knutet till varandra men inte att nakenheten automatiskt blir fel. Jag tycker det handlar om fler saker som uttryck, känsla i bilden osv. för att binda det samman till om det är rätt, fel eller någonstans däremellan. Jag skulle tycka det var sunkigt om Clean gjorde en liknande annons med en naken tjej eller kille som ska se ”porrig” ut eller liksom ha sådär död blick och halvöppen mun.

Om det skulle vara en plåtning och direktiven från Clean till modellen skulle vara att hen skulle anspela på sex, att det skulle vara sensuellt och förföriskt och porrigt. Det skulle kännas sunkigt. Eller om Hugo skulle stå och försöka se förförisk ut och det skulle vara någon som står bakom och tar med händerna över honom eller liknande. Då skulle det kännas SEX i bilden och det skulle kännas skumt.

Kanske finns det en problematik i att en manlig kropp inte är lika sexuellt laddad som en kvinnlig. Men då tycker jag problemet ligger mer i hur vi ser på kvinnor än att vi ska överföra samma syn på den manliga kroppen. En naken kvinnlig kropp borde också kunna vara kul, lättsam och spexig (och nej inte som i att man förlöjligar tjocka kroppar eller liknande utan jag pratar om den kvinnliga kroppen generell) utan att avklätt blir direkt kopplat till sex. Jag ser hellre att mina döttrar (och andras söner) känner sig bekväma i kropparna och kan ta för sig hur dom vill, om dom vill. Att kroppen i sin enkelhet inte behöver vara kopplad till sex och värde på det sättet utan att man kan vara bekväm i sin egna hud. Att man inte behöver skyla sig om man inte vill och att man tar den plats man vill ta.

Hugo har visat sig naken många gånger i sociala medier, med censurering för dom mest privata bitarna – typ som under vår smekmånad!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00