ANNONS

Trappintervaller

/

Träningsmöjligheter finns närmre än du tror, knyt på ett par skor och uppsök en trappa i ditt närområde. Passa på att knippa lite frisk luft och samtidigt ge dig själv en pulshöjande träning.

Varför älskar kroppen just intervaller? Intervallträning har mycket goda effekter på hälsan Enligt aktivträning bland annat:

1. Lungorna

Intervallträning stärker lungvävnaden och andningsmuskulaturen så att blodet syresätts bättre. Dessutom bildas fler förgreningar vid lungornas ytterkant vilket gör att de kan transportera mer syre till blodet.

2. Blodet

Blodvolymen, alltså mängden blod i blodkärlen, ökar. En större blodmängd innebär mer syre till musklerna.

3. Hjärtat

Hårda intervaller gör att hjärtat blir starkare och att hjärtats slagvolym ökar. Det innebär att hjärtat kan pumpa ut mer blod för varje slag. Ett effektivt hjärta behöver inte slå lika ofta och därför sjunker vilopulsen efter en tids intervallträning.

4. Musklerna

Lungorna, blodet och hjärtat transporterar gemensamt ut syre till musklerna. Inne i själva muskeln förbättras de processer som omsätter syre till energi, och du kommer därför inom kort att kunna producera mer energi med hjälp av syret. Dessutom stärker den hög­intensiva träningen musklerna.

5. Hjärnan

Intervallträning förbättrar även koordinationsförmågan. Det innebär att hjärnans förmåga att styra kroppen blir bättre eftersom de löptekniska kraven ökar när löptempot stiger. Både musklerna och cellerna i varje enskild muskel blir bättre på att samarbeta. Resultatet av detta blir en förbättrad löpekonomi, dvs. du gör av med mindre energi för att springa i en viss hastighet.

-Punkterna ovan är en riktigt bra morot till att testa den här trappintervallen 💥

1️⃣ Snabba fötter

2️⃣ Krossade steg

3️⃣ Squat hopp

4️⃣ Ödlan

5️⃣ Varannat steg

Upprepa 5-10 gånger beroende på hur lång trappa du kör i, och vila i ca en minut mellan vändorna 💥

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00