ANNONS

Att tro på sig själv

/

Vissa dagar står det bara still. Barnen kommer iväg till skola och förskola, Hugo drar iväg på jobb, huset blir lugnt och stilla och arbetsdagen sätter igång. Kolla mailen, kolla kommentarer, kika runt och så öppna upp ett nytt inlägg. Så står det bara still.   Inga tankar som vill ventileras, inga upplevelser att återberätta. Kreativiteten landar på noll och efter en stund tar jag itu med tvätten, kokar en kopp kaffe, röjer undan något och tänker att det ska sätta igång mig. Men näehepp, ingenting.

Jag vet att vissa tycker vi lever på som vanligt trots Coronan men för mig känns det som att vi bara väntar och väntar och väntar på allt ska gå över, att vi kan lägga det här bakom oss och att allt ska bli som vanligt. Jag får FOMO men inte för att alla andra gör roliga saker utan för att det känns som att livet bara rinner iväg och jag går runt här i mitt hemmakontor och väntar på att livet ska sättas på play igen. Självklart är det mycket som fortfarande är härligt, att få extra tid med ungarna, att ha mysiga hemmakvällar och att komma ner i varv. Men det här vardagliga, det yrkesmässiga.

Jag har ändå fått roliga erbjudanden jobbmässigt som jag går och suger på. Min spontana reaktion är ”inte kan väl jag… eller vad ska JAG bidra med” och jag kommer på mig själv med att den där jantelagen sitter och kurar inuti ändå. Att jag tvivlar lite på vad jag kan tillföra, vem tror jag att jag är. Men samtidigt så hittar jag en liten röst långt inne som säger att ”men det är väl klart du kan! Du skulle inte få frågan om dom inte trodde det!” Kanske är det dödläget när kreativiteten inte finns nära som gör att jag tvivlar på mig själv? Och kanske är det just därför jag ska kicka igång den med nya utmaningar! Det känns faktiskt lite pirrigt i kroppen trots allt.

Har du också svårt att tro på dig själv ibland? Jag hittade en lista med 5 tips på hur du kan bli bättre på att tro på dig själv!

1. Stå för vad du tror på
”När dina val stämmer överens med dina avsikter, så får du automatiskt större tro på dig själv eftersom det blir så tydligt för dig var du är på väg, oavsett vad andra säger.”

– Känns det inte bra i magen – don’t do it! Jag har faktiskt backat ur samarbeten när jag känt att företaget eller upplägget inte alls känns så bra. Och det gäller ju inte bara för samarbeten utan allt i livet, kan du inte stå bakom det, gör det inte!

2. Gör mer sådant som stämmer överens med den du är och det du tror på
”Gör mer av allt sådant som stämmer överens med dina värderingar. Då får du automatiskt ett bättre självförtroende.”

– Här försöker jag lägga upp en plan i mitt huvud för jobbsatsningar framöver.

Vart mitt fokus ska vara. På det privata planet känns det inte som några konstigheter även om det blir lite begränsat just nu med tanke på läget. 

3. Tala om för dig själv att du kan
Tänk på vad du säger till dig själv. Om du alltid talar om för dig själv att du är för dum för lat eller för okunnig, så resulterar det i ett misslyckande. Ställ dig framför hallspegeln och se på dig själv. Säg högt: ”Jag kan om jag vill, jag tror på mig själv”.

– Det här är något jag kan förbättra, för att jag inte fokuserat så mycket på det sista tiden. Att säga till mig själv att jag är bra och att jag kan! 

4. Hitta andra människor som stöttar dig
”Att vara självgående är nog så bra, men ibland behöver vi yttre stöd och uppmuntran. Det är lättare att tro på sig själv när man delar sina mål och ansträngningar med andra.”

– Check! Jag vet att det alltid finns någon ett samtal bort som säger åt mig att köra och att det kommer gå bra. 

5. Gör alltid ditt bästa
”När du vet att du har gjort ditt bästa, så spelar det inte så stor roll om det inte blev exakt som du ville.”

– Man kan aldrig gör mer än sitt bästa och ibland behöver man inte ens göra sitt bästa tycker jag, ibland är good enough tillräckligt. Men när det är något viktigt och det är något man vill så do your best! 

6. Fira dina framgångar
”Fira även mindre delmål och var stolt och glad över att du kommit så långt. Att fira små framgångar gör att du ser att du kommit en bit till på vägen. Det ger ännu mer självförtroende.”

– Det här glömmer jag så ofta bort i processen. Att inte stanna upp och se till vart jag kommit innan jag tar sikte på nästa mål. Skriver upp MER FIRANDE i mitt mentala anteckningsblock!

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00