ANNONS
Integritet på Tailsweep

Får barnen säga nej till att vara med på bild?

/

Jag fick en kommentar sen om jag frågar barnen om tillåtelse att ta bilder och om dom vet vad dom hamnar. Barn och integritet och livet som influencer känns ju kanske inte helt glasklart så det blir dagens ämne!

Det korta svaret – yes jag frågar barnen om lov att ”bilda” dom. Ibland vill dom inte vara med bild och då är det helt okej såklart. Det är aldrig ett tvång att vara med på bild. Samma gäller i samarbeten – kunder vill ibland som specifik önskan ha med barnen i kampanjen. Och där är jag noga med att säga att det måste ske på barnens villkor. Det är jag som är personen som tar på mig uppdraget och att vara ansiktet utåt – barnen kan inte ”tvingas” till det så det finns alltid en reservation för att om barnen inte vill blir det ”bara jag”. Det är superroligt när dom vill vara med och oftast vill dom det också – men då måste plåtningen också ske på deras villkor. Att vi tar pauser när det behövs. Att bilderna/filmerna inte är så styrda utan att barnen får vara sig själva och leka fram det. Att vi betar av bilderna med dom först så det inte blir grinigt mot slutet utan då kan dom få en time out med paddan och fika medans jag kör vidare. Det måste helt enkelt vara hänsyn till att dom är barn – annars är det nono till att ha med barna.

En del har frågat om barnen får betalt av arvodet när dom är med i kampanjer. Där är svaret nej. Dom får inte en specifik summa på ett konto när dom är med i kampanjer. Just för att dom är barn och dom jobbar inte. Det ska inte vara ett jobb för dom. Däremot får dom, oavsett om dom är med i kampanjer eller säger nej till att ens vara med på vanliga bilder i bloggen, pengar sparade till framtiden. Vi investerar mycket i att dom ska ha det bra både nu och sen när vuxenlivet tar vid. Vår största drivkraft är att barnen ska ha det bra och det handlar både mycket i att dom ska ha en ”rik” barndom (Hugo) och att dom ska ha en trygghet i ryggen när dom går ut i vuxenlivet (jag). Sen går ju alltid pengarna från kampanjer till barnen på så sätt att det går till hela familjen, det blir lön som vi betalar huslån, mat, kläder och nöjen med. Det är pengar vi använder för att göra roliga saker med. Vi är en familj och alla pengar som tjänas används just som en familj.

Copyright 2020. All rights reserved.

Vet barnen vart bilderna hamnar? Yes!
Dom vet att pappa jobbar på Clean och mamma jobbar på internet med att bilda och skriva om vårt liv 😂🙈 Sen är det viktigt att poängtera att även om det för er som läser känns som att vi delar med oss av ALLT så är det ju mycket som hålls utanför bloggen också. Långt ifrån alla bilder hamnar online och mycket är ju just bara för familjen. Än så länge tycker dom det är kul att se sig själva på bloggen och vill ibland titta tillbaka. Det är ju som ett digitalt fotoalbum/dagbok över HELA deras livstid. Det  finns en väldig glädje i att ha det samlat och kunna minnas tillbaka så tillgängligt.


Sen så är det ju självklart så att det är svårt att säga att barnen fullt ut vet vad dom säger ja till – varken dom eller vi föräldrar vet vad det har för eventuell inverkan på dom i det långa loppet. Jag slår mig inte på bröstet och säger att ”barnen tycker det är kul så det är inga problem” utan det är ju så att vi som föräldrar har ansvar över dom och deras integritet och det är något vi måste ta ställning till hela tiden för allt ändras ju med barn ju äldre dom blir.

Copyright 2020. All rights reserved.

Än så länge har vi inte sett problem med att dom exponeras – dom vet nog inte ens om att dom eventuellt känns igen ”på stan”, folk brukar inte hälsa på dom på det sättet utan har respekt till barnen. Och jag känner någonstans att vi, jag och Hugo, visst har stora sociala medier men vi är inga stora kändisar där barnen alltid kommer bli igenkända. Hugo har redan trappat ner med att lägga ner bloggen och köra privat profil på Instagram. Jag kanske tar tag i studierna och blir barnmorska om några år och i så fall tror jag inte det är så svårt att bli ”bortglömd” bland människor i stort.

I det stora hela så vet jag självklart inte om jag gör rätt i att överhuvudtaget ha med barnen på sociala medier men det är också lite så samhället ser ut idag. Vi delar med oss av så mycket oavsett om vi har 100 000 följare eller 100 följare på Instagram. Barnen är det finaste man har och då är det inte så konstigt att dom syns. Men jag skulle heller aldrig ha med barnen om jag trodde det skadade dom. Dom är och kommer alltid vara viktigast. Ju äldre dom blir desto mer bryderier kommer det vara kring bloggen och all exponering. Men om dom säger att dom inte vill vara med kommer det självklart vara det som gäller – det finns det inga tvivel om!

Copyright 2020. All rights reserved.

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00