ANNONS

Skulle jag låta dom göra en operation?

/

Könsneutrala? En fråga till dig Paula: Om det vore så att en av dina tjejer tycker att de är kille skulle du då låta henne göra en könskorrigering? Operationer utförs på 12-åringar på KS. Nyfiken bara för att du marknadsför könsneutrala leksaker? Svår fråga eller hur.

Copyright 2020. All rights reserved.

Inte trodde jag att någon skulle tycka dom könsneutrala dockorna var så negativa. Jag tycker inte frågan är svår. Skulle något av mina barn vilja operera sig som 12åring? Absolut inte. Skulle barnet vara över 18 år, ja då är det upp till barnet och inte något jag ska ”låta” göras. Det är lite svårt att sätta sig in i exakt hur jag skulle reagera om någon av mina döttrar skulle säga att hon är en kille egentligen, men det svåra ligger mest i att det inte är något jag kommit i kontakt med tidigare. Min tanke nu är att jag skulle vara öppen och anpassa mig efter detta, använda namn som vill bli använda och acceptera mitt barns önskan och vilja. Men jag skulle inte tillåta någon operation innan barnet blivit vuxet.

Just för att det är ett väldigt stort ingrepp och en väldigt stor förändring i livet. Det tror jag man måste vara väldigt mogen för. Att vara helt säker på att man inte vill ”gå tillbaka” sen med tanke på att det man gör är permanent.

Så nej till operation av barn från mitt håll. Men det betyder inte att jag inte skulle bejaka mitt barns vilja att vara ett annat kön än hon fötts till. Det skulle säkert vara svårt och jobbigt att få in det hela men i grunden vill jag att mina barn ska vara lyckliga. Och om det är något som skulle krävas för det, så låt det vara så.

Sen förstår jag inte vad könsneutrala leksaker har med könskorrigering att göra? Dom här leksakerna bidrar ju snarare till mindre fokus på kön? Jag är inte så himla insatt i genus och har inte det som min kamp men jag tycker bara det är bra med mångfald. Att lekens värld bjuder på något från allt och att det finns utrymme att själv skapa sig mening.

Vi erbjuder våra barn ”flickiga” leksaker och ”pojkiga” leksaker och allt leks med i olika perioder. Könsneutrala dockor som kan vara det barnet vill att det ska vara just då tycker jag är en fantastiskt bra idé. För min del handlar det inte om att begränsa barnen till att leka med vissa saker utan snarare erbjuda dom av allt, ge dom massor av möjligheter, och att bejaka olika delar i leken. Omhändertagande som ”typiska flickleksaker” som dockor är tycker jag är en bra egenskap att öva upp! Men jag tycker också det är viktigt med leksaker som bidrar till ökad kroppskontroll, fysiska leksaker, vilda leksaker och metodiska/logiska leksaker. Inga leksaker är ju flickiga eller pojkiga i grunden, det är samhället som bestämt vad som är en flickleksak och vad som är en pojkleksak.

Sedan tycker jag det är så intressant hur olika mina barn är varandra, trots ”samma” uppfostran. Molly är vad vissa skulle kategorisera som pojkflicka, sportig och älskar Spiderman och är inte mycket för ryschpysh. Leonore är motsatsen. Superflickig och älskar att klä av och på dockor, klä på sig utklädningskläder och klackade skor och vill inte alls vara med i vilda lekar på samma sätt. Båda sätten att vara måste vara okej samtidigt som vi inte begränsar dom till att vara på just det sättet. Därför tycker jag det är viktigt att fortsätta erbjuda av allt och bejaka alla sidor hos barna, så dom får utvecklas på just det sätt dom själva vill. Hur tänker ni? 

Copyright 2020. All rights reserved.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00