ANNONS

Vem får vara naken på Instagram?

/

Jag har sett så mycket på Instagram om nedstängningar av konton och då främst Stina Wollter. Hela hennes konto försvann efter att hon lagt upp den här bilden:

Inte superutmanande men man ser lite pubishår och hud med svartvita skuggor på. Ett konstverk. Men man får faktiskt inte visa naket på Instagram. I riktlinjerna står det:

Okej så man får inte visa sex, könsdelar, rumpa och bröstvårtor men det gör väl inte Stina? Man ser antydan till lite hår men inget kön. Jag förstår inte hur hennes konto kan bli nedstängt för den här! För samtidigt finns det ju sånahär bilder på Instagram:

(Gud det känns SÅ konstigt att lägga upp såna här nakna bilder på min blogg men det blir ju tydligare med exempel faktiskt). Här ser man mycket rumpa… och hud… och i alla fall jag tycker dessa bilder känns mer anspelade på sex. Hur kan dessa få vara kvar och inte bli nedplockade?

Jag har sett otaliga exempel där främst kvinnor anmält liknande bilder på IG eller FB och får som svar att de inte strider mot riktlinjerna. Samtidigt som lite naken hud på en stötta människa blir bannat på en gång. Jag tycker det är så knäppt! Det verkar vara okej att vara näck på Insta om man är ”normsnygg” och smal men så fort man inte är det är det absolut inte okej.Varför får vanliga kroppar som kanske är lite tjocka eller håriga eller gamla eller ja vad som helst mänskligt inte synas?

Naket som inte försöker vara sexigt, varför är det något som plockas bort? Vissa säger att IG plockar bort alla tjocka automatiskt men jag tror inte det sitter någon och granskar bilder och tänker ”usch tjock och naken nej tack!”. Jag tänker att de bilderna blir anmälda mer på någon konstig vänster? Och att de blir mer uppmärksammade då för algoritmen som då nekar. Om man tittar på dom här kommentarsfälten känns det som att det är folk som anmäler allt med minsta naket. Att dom tar illa vid sig vid att kroppar som inte följer idealet är ”äckliga” och inget man ska behöva se. Kanske mest unga? Och att de inte alls anmäls lika mycket på de andra kontona eller att det helt enkelt är så många fler så de ”slinker igenom” eller vad man ska säga.

Nej jag vet inte, jag bara spekulierar. Jag är dubbel i det hela för å ena sidan är ju IG ett privat företag som får bestämma själva över sina regler. Det är ingen mänsklig rättighet att få visa sig naken på sociala medier och vad är ens syftet med nakenheten? Å andra sidan så blir det så sneda ideal som fortsätter när det tillåts vissa saker som går emot reglerna men andra plockas ned. Det blir bara en kropp som får synas och det smakar beskt i munnen. Vad tror ni, vem eller vad är det som bestämmer vad som går igenom flödet på IG? Och vilken av bilderna ovan tycker du är mest sexualiserande?

0

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00