ANNONS

5 saker du inte visste om Kanelbullens dag

/

Idag är det som sagt kanelbullens dag, i min värld den BÄSTA temadagen av dom alla! Hittade en rolig lista hos ”Mitt Kök” som jag vill dela med er:

-Kanelbullens dag:

Kanelbullens alldeles egna dag infaller varje år den 4 oktober. Det är en årlig temadag som instiftades av Hembakningsrådet 1999 i samband med att de firade 40 år. Kvinnan bakom idén heter Kaeth Gardestedt och var vid tillfället projektledare på Hembakningsrådet. Syftet med dagen var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

-Så många bullar går det åt

Det säljs cirka 6,5-7  miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag(Huuuuur galet?). Samma dag äter 51 procent av svenskarna minst en kanelbulle, och idag bjuder minst hälften av alla arbetsgivare sina anställda på kanelbullar på Kanelbullens dag.

-Kanelbullens historia

Kanelbullar är vanliga bakverk i norra Europa och i USA, men visste du att kanelbullen härstammar från Sverige? Kanelbullen som vi känner den idag började bakas på bagerierna runt 1920-talet, då varor som ransonerats under första världskriget, som smör, socker, vetemjöl och kanel, dök upp i butikerna igen. Varorna var dock dyra, och fram till 1950-talet sågs kanelbullen som något av en lyxfika. När det svenska folkhemmets ekonomi tog fart i mitten av förra seklet blev bullbakandet folkligt, och kanelbullen gick från lyxfika till favoritfika.

-Snurra eller knut?

Idag är den vanligaste formen på kanelbullen snurran(jag föredrar snurran)även om den också ibland har formen av en knut. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

-Världens största

Gillar du riktigt stora kanelbullar ska du bege dig till Café Husaren i stadsdelen Haga i Göteborg. Där bakas och säljs Hagabullen, en kanelbulle stor som en tallrik, med vikt på 500 gram i genomsnitt. Jättebullarna har bakats sedan kafét startades på 1980-talet, och kostade då blygsamma 5 kronor styck.

Vilken temadag på året tycker du bäst om? Trots min stora kärlek för kanelbullar längtar jag tills saffranets säsong vid jul drar igång?

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00