ANNONS

Dricka alkohol med barnen

/

Ibland är det lustigt hur kommentarer och egna tankar sammanfaller! Under vår middag på Direktör Nyfiken tänkte jag på det här med sommar och alkohol och barn. Så kom en kommentar om hur jag ser på att dricka alkohol med barn under just det inlägget!

Det jag tänkt på är hur mycket konsumtionen av alkohol ökar på sommaren. Det blir mer självklart att ta ett glas vin till maten, en kall öl på stranden eller dricka lite bubbel och äta chark på kvällen. Under vardagen känns det inte alls lika ”normalt” med ett glas vin en onsdag som det gör under semestern. Men så är det det här med barnen, som förälder – är det okej att dricka när man har barnen? 

I mitt fall så tycker jag det är helt okej att ta något glas när barnen är med men det ska ske med måtta. Jag vill inte att mina barn ser mig påverkad eller reagerar på att mamma är ”konstig” (ni vet när man kan känna att människor är lite lulliga men inte är direkt obehagliga eller något, men bara annorlunda).Jag som förälder och vuxen står för trygghet och det får inte rubbas med en drink för mycket eller dåligt omdöme. Jag som förälder måste alltid vara redo för vad som kan hända. Till exempel köra bil till sjukhuset, kunna hoppa i vattnet om ett barn trillar i eller ja vad som helst. Mitt omdöme får inte grumlas av alkohol när barnen är med. Jag tror det är viktigt att ärligt veta sin gräns och hålla den. För mig funkar det med ett glas bubbel jag sippar på hela middagen. Hugo är större än mig och klarar lite mer, han kanske dricker 2 öl en middag. Men sen stoppar vi. Eller det är inte som att vi aktivt stoppar utan vårt behov tar slut där och vi är ”nöjda”. Det är gott med ett glas till maten men det är gott med vatten och läsk också.

Copyright 2019. All rights reserved.

Nu har både jag och Hugo en avslappnad syn på alkohol. Vi kommer inte från bakgrunder där alkoholen varit ett problem och det tror jag spelar in. Om man själv vuxit upp bland missbruk eller bara en dålig relation till alkohol har jag full förståelse för att man är striktare och har nolltolerans när barn är med. Och om man haft problem själv med alkohol tycker jag det är klokt att hålla sig borta helt och fullt! Man måste utgå från sig själv och ens erfarenheter.

En del kanske tycker det är onödigt att ens dricka det där glaset till middagen men jag tycker dels det är gott och trevligt och att det är bra att inte göra alkohol till något stort dramatiskt tabu för barnen. Visa på att man kan dricka måttligt utan att bli berusad och att det inte är något mystiskt/spännande/lockande på det sättet jag kan tycka det blir när man har förbud. Återigen – om det finns problematik i grunden har jag all respekt för förbud!

Copyright 2019. All rights reserved.

– Ett glas är OK, att bli berusad är inte OK!

– Var ärlig med din gräns och passera den inte!

– Alltid beredd om något händer som kräver ditt ingripande/fokus.

– Vankas det fest där det kommer finnas alkohol? Fixa barnvakt! Eller kom överens om vem som har barnansvar sinsemellan och avvik tidigare.

– Var vaksam på barnens signaler. Du kanske inte tror det märks att du druckit lite men barnen är illa till mods. Om de någonsin verkar bekymrade – ta det på allvar!

Så tänker jag – hur tänker ni? 

0

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00