ANNONS

”Borde du inte reklammarkera?”

/

”Usch, dem gör så mycket smygreklam för allt!”

I dessa bloggbevakande tider har det kommit en våg av ifrågasättande. Jag tycker inte det är något fel att ifrågasätta eller undra men eftersom det senaste tiden har varit fokus på smygreklam vill jag ta upp ämnet med er. Så fort jag tipsar er om något så blir det anklagat att vara smygreklam. Vill ta tillfället i akt att bara reda ut lite.

I mina inlägg kan det finnas: 
– vardagliga tips på saker jag själv köpt/fått av vänner eller familj
– saker jag fått hem som pressutskick
– saker jag gör betald för att göra reklam för eller där jag får själva saken i utbyte mot reklam

När det rör sig om det sista alternativet så reklammarkerar jag alltid. Jag vet hur reglerna ser ut och jag tar dem på allvar och följer dem. Att vara influencer är mitt heltidsjobb och jag tar det på allvar. Mina samarbeten vill jag sköta till punkt och pricka i allt från leverans till kund med utkast i tid och att följa briefer till att reklammarkera korrekt och följa marknadsföringslagen. Om jag har fått betalt för att tipsa er om något så kommer det vara annonsmärkt – jag lovar.Men sen så är en stor del i mina kanaler att tipsa om saker också. Typ som min visp jag gör äggröra med som underlättade för mig. Eller när jag och barnen läser någon bra bok tillsammans som jag tror ni skulle gilla. När jag hittar något gott i butiken som jag tycker ni borde smaka. Då gör jag content i form av tipsinlägg till er. Det är inget jag får betalt för men det är material i bloggen. Det reklammarkerar jag inte just för att det inte är reklam. Som när jag köpte hem glass och testade – där säger jag min ärliga åsikt om glassarna som jag själv betalat.

Om jag har köpt kläder själv och lägger upp kan jag ha med affiliate-länkar vilket är en annonslänk. Det är inget jag får betalt för att ha med men då får jag en viss summa per klick om någon vill gå in på länken. Om jag har såna länkar med så markeras det att inlägget har såna länkar så det inte ska vara otydligt.

Copyright 2019. All rights reserved.

Sen får jag pressutskick ibland och i vissa fall jag lägger jag upp det jag får hem. Det reklammarkerar jag inte och det är inte smygreklam. Jag får det skickat till mig utan någon överenskommelse om att jag ska visa upp det och det är alltså upp till mig om jag gillar det och vill tipsa om. Jag får inte heller någon ersättning för det. I veckan fick jag hem ett pressbud från Lönneberga och det kom lämpligt och var inspirerande för mig så därför la jag upp det. Det är inget jag fick betalt för att göra men jag kände att det var en träff. Jag får hem bud som aldrig läggs upp någonstans heller för att de inte klickar för mig helt enkelt.

Sen så blir jag nästan full i skratt i att folk tror att allt i våra liv är ”sponsrat”. Visst får vi hem en del roliga grejer men maj gadd vad ni överskattar oss i det tänket. Hugo skulle nog vara överlycklig om det var så för han tycker jag är en riktig slösa i att jag vill köpa fina saker till vårt hem, kitta upp flickorna i matchande kläder eller piffa med blommor. Sånt han tycker är onödiga kostnader. Eftersom det här är mitt heltidsjobb så gör jag content av det mesta. Köper jag en vas så ser jag till att ställa iordning lite snyggt och fota och göra ett tips. Det är mitt liv ni följer och precis som alla andra kommer jag i kontakt med olika varumärken dagligen utan att få betalt för det.Det enda jag tycker känns snårigt är Clean. Där tycker ni ofta jag gör smygreklam men jag markerar ofta, i alla fall på Instagram, att det är samarbete trots att det inte är det. Jag har aldrig fått en krona av Clean och har för det mesta till och med fått köpa mina burkar själv. Jag har ingen deal med Clean och Clean är inte bara Hugo – han är en delägare men de är fler. När de har någon nyhet eller något jag tycker är kul att lyfta gör jag det utan något krav från dem, överenskommelse eller något och jag markerar det som reklam ändå. Men sen ÄR Clean en naturlig del i min vardag och finns nästan alltid i min hand. Jag är stolt över Clean och puffar gärna för det trots att jag inte får betalt och har köpt en burk på Pressbyrån innan träningen – precis som jag gärna lyfter Brödernas där vi går och käkar men betalar som alla andra.

Copyright 2019. All rights reserved.

Om jag skulle markera allt jag tipsar er om eller allt som syns med en logotyp i våra liv så skulle det sluta med att jag skriver ”I annonssamarbete med luften jag andas, marken jag går på och kroppen jag har”.

Copyright 2019. All rights reserved.

Jag har turen att ha bloggen och Instagram som mitt arbete och jag hymlar inte med att jag också har turen att tjäna en bra lön på det genom mina samarbeten.

Jag tjänar så pass bra att jag har råd till att tacka nej till samarbeten jag inte vill göra och jag behöver alltså inte ta till smygreklam. När jag gör reklam till er så markerar jag det, det framgår tydligt att det är reklam och reklamen kan jag stå för.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00