ANNONS

Vad har vi för ansvar?

/

Jag såg att min branshkollega Margaux har fått kritik för hennes senaste samarbete med ett bikiniföretag. När jag såg bilderna tänkte jag först ”waow, vad snyggt” och sen hajade jag till när jag såg företagsnamnet. För jag kommer också ihåg rabaldret för några år sen när dom samarbetade med Nicole Falciani och avslutade samarbetet för att dom tyckte hennes kropp hade ändrats under tiden som gått och att deras produkter kräver en viss fysik. Alltså en omskrivning för att hon gått upp i vikt. Det ligger kvar i minnet trots att det gått ett par år och jag minns att jag tyckte det var så osmakligt av dom redan då. Nu har Margaux hamnat i blåsväder för att hon gör samarbete med ett företag som betett sig på det viset. Jag såg att Nicole skrev om det på sin Instagram och ville lyfta en del av det i ett inlägg här.

”Man får självklart samarbeta med vem man vill. Men jag anser att man som influencer har ett ansvar. Oavsett om man vill eller inte. Att göra samarbeten är en stor del av vår inkomst då vi når ut till många, därför är det extra viktigt att man tar sitt ansvar och är kritisk mot de företag man ska företräda. Särskilt när det handlar om något så känsligt som kvinnokroppen. Pengar är inte allt och jag tycker det är problematiskt när andra influencers väljer att samarbeta med ett sådant företag.” 

(Bilden är från Nicoles Instagram där ni också kan läsa hela hennes text –  klicka HÄR)

Var går egentligen gränsen för det ansvar jag som influencer bär för mina samarbetspartners? Jag tänker att jag förstår verkligen att Nicole tycker att företaget ifråga är ett skitföretag, för hur dem behandlat henne. Jag tycker det är så dåligt av dem att anmärka på hennes kropp (som det inte finns några som helst fel på, hon är dösnygg!)

i sättet samarbetet avbrutits på. Visst har företag all rätt att själva bestämma över hur dom vill marknadsföra sig och vilka modeller som passar bäst för deras kläder, om de känner att modellens kropp ändrats är det väl helt ”okej” att inte fortsätta ha med den men då kan man avbryta samarbetet på grund av att de helt enkelt vill ”testa ett nytt grepp” eller något sånt. Men att säga att det beror på hennes kropp och dess förändringar är så fult. Det hade väl varit enkelt att skippa? Så jag förstår verkligen Nicole i detta och tycker hennes kritik är bra i det att hon kritiserar företaget/händelsen och inte går till angrepp mot just Margaux!

Samtidigt förstår jag Margaux i att göra samarbetet också. Hon var medveten om det som hänt Nicole och lyfte det i möte med företaget. Företaget uppgav att det var en miss och att dem inte står för det som hände då utan inkluderar alla kroppar. Enligt Margaux blev hon nöjd med svaren hon fick och kände sig bekväm i att göra samarbetet. Hon tycker genuint om deras produkter och använder dem sen tidigare. På något vis tycker jag att det är fullgott skäl att göra kampanjen. För det beslutet måste vi alla ta som individer vad som känns bra för oss och nu kändes det bra för Margaux.

Hur fina är inte Margaux och hennes vackra mamma här? Wow! Bild från Margaux.

Jag kan förstå varför en del tycker att man ska bojkotta och ta tydlig ställning men samtidigt så har vi olika utgångslägen, synvinklar och tankar kring allt. Allt är inte allas fighter att ta. Om Margaux kände sig bekväm i företagets ställningar idag och ville göra samarbetet på det hon fått veta så tycker jag inte hon ska belastas för hur företaget agerat i dåtiden. Vad är rimligt ansvarstagande från hennes sida som influencers enligt er? Borde hon hört av sig till Nicole och kontrollerat att deras bilder stämmer överens? Grävt djupare i det hela?Jag funderar kring hur jag själv skulle gjort och hur jag själv tänker kring ansvarstagandet. Något jag inte riktigt har ett klart svar för. I mina samarbeten går jag mycket på magkänsla, att det ska kännas rätt för mig. Jag vill ha en bra känsla från företaget och att jag ska kunna stå för mitt samarbete samtidigt som jag inte nödvändigtvis känner att jag ska kunna stå för hela företagets värdegrund och förflutna med eventuella missar. Ibland kan jag vara skeptisk till ett företag men sen ha ett möte med dem och få en helt annan bild av dem efter det. Ibland kan jag tänka gott om ett företag men sen få en annan bild av det när vi väl träffats. Jag har avbrutit samarbeten innan publicering när jag känt att det blivit fel och att det inte känns bra i magen längre. Något som blev tokigt för inte så längesen var att jag fick hem ett bud med träningskläder från ett företag jag aldrig hört talas om. Det var inget samarbete och jag fick inte betalt men när jag provade kläderna tyckte jag de var snygga och la upp på Instagram.

I efterhand fick jag veta att man som kund signade upp sig på någon slags prenumeration som gjorde att det drogs pengar varje månad. Något jag inte visste och som många blev upprörda över! Till viss del förstår jag den ilskan också men även om man kan tycka att jag ska ansvar för det så var det något som ska ha stått i villkoren. Är mitt ansvar större än kundens att läsa igenom villkoren för köpet (som man ju alltid är dålig på att göra tyvärr, I know!)? Jag tycker det känns lurigt och kommer nog fortsätta fundera på det här med ansvar för samarbetspartners framöver. Än så länge är det enda jag vet med mig för egen del att jag vill ha en bra känsla i magen för samarbetet.

Enligt Nicole har företaget ifråga aldrig bett om ursäkt för det som hände dem emellan och det tycker jag är ruttet. För jag håller verkligen med henne i slutklämmen på hennes text:
”Vi alla kan göra misstag, företag inkluderat men då måste man rätta till dom. Inte bara låtsas rätta till dom. Gör om, gör rätt.”

Copyright 2019. All rights reserved.

Hur tänker ni? 

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00